Oogstfeest Laren wederom een groot succes

aug 27, 2018 | Cultuur, SOLL

Het Larens mannenkoor De Speuit gaf naast de folkloristiesche dansgroep de Klepperman van Elleven acte de présence op een zeer geslaagd Oogstfeest van de Stichting Landbouwgewassen Laren aan de Zevenenderdrift. Jong  en oud vermaakten zich met ganzenhoeder Jurgen met zijn eigenwijze en aandoenlijke groepje ganzen. Daarnaast werd door de S.O.L.L. een nieuw product gelanceerd: Larens Saison Bier van Sint Jans Rogge, gebrouwen door de Gooische Brouwerij. Deze rogge is een bijna vergeten gewas, met een lange Gooische geschiedenis. Verder waren Larens mosterd dressing, gemaakt met Larense mosterd en Gooise honing, en Larens Blond verkocht. Iedere bezoeker kon ook de heerlijke aardappelen rapen die ter plaatse werden gerooid. Diverse lokale verenigingen en ambachtenpresenteerde zich traditioneel op dit Oogstfeest: de Historische Kring Laren, de Vereniging van Bijenhouders, de Larense molen, Museum Hofland, Vrienden van het Gooi, de Stichting Stad en Lande (Erfgooiers), het Papagenohuis en het Goois Natuur Reservaat. Bijzonder was de stand met de vrijwilligers die de monumentale muziektent van Laren restaureren.

De Stichting Behoud Oude Technieken (B.O.T.) uit Almere dorste met een authentieke dorsmachine een gedeelte van het graan dat op schoven heeft gestaan op de akker aan de Naarderstraat.
Sinds 1994 zet Stichting Oude Landbouwgewassen Laren (S.O.L.L) zich in om restanten van de oorspronkelijke engen weer te gebruiken, waarvoor deze vroeger bedoeld waren.

De totale oppervlakte van de te beheren engrestanten is gegroeid tot meer dan 10 ha. Doordat de akkers merendeels solitair gelegen zijn, is de bewerking zeer arbeidintensief. Er wordt veel werk door vrijwilligers verricht en door goed beheer wordt gestreefd de natuurlijke historische waarde van de akkers te behouden.

U bevindt zich hier:       Home » Oogstfeest Laren wederom een groot succes

Pin It on Pinterest

Share This